2022-02-06 08:34:00• hírek • Bede Emőke

Közel ötven gyermeket fogadtak örökbe tavaly Szatmár megyében

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) fennhatósága alá tartozik az adoptációs iroda, melynek feladata evidens módon nem más, minthogy az örökbefogadásra alkalmas gyerekek családba és társadalomba történtő integrációját elősegítse.

Feladati közé tartozik az örökbefogadás iránt érdeklődő személyek előzetes tájékoztatása az adoptálható gyerekekről, a szükséges dokumentumokról és a procedúra lefolyásáról, de az iroda munkatársai végzik el az örökbefogadó személy vagy család értékelését is. Ez a 90 napos eljárás három fázisból áll: szociális felmérés, pszichológiai értékelés, illetve a szülői feladatok ellátására való képesség felmérése. Erre értelemszerűen azért van szükség, hogy az állami rendszerből kikerülő gyerekek valóban számukra megfelelő otthonra leljenek. Sajnos nem minden jelentkező tudja teljesíteni az elvártakat, így előttük nem nyílik meg az út az áhított örökbefogadás felé.


Amennyiben az örökbefogadó pozitív elbírálásban részesül, az iroda elindítja az adoptációs folyamatot, melynek során mindig arra törekszenek, hogy az egymásnak leginkább megfelelő gyerekek és családok találjanak egymásra. Amennyiben sikerül azonosítani egy minden szempontból megfelelő gyerek-szülő párost, utóbbiak akár három hónapra is magukhoz vehetik a gyereket. Ezen időszak alatt a gyermekvédelmi igazgatóság munkatársai rendszeres látogatóknak számítanak, ugyanis arra kíváncsiak, sikerül-e az elvártaknak megfelelően összecsiszolódnia a családnak és véglegesíthető-e az örökbeadási határozat. A hatóság azonban még ezt követően sem engedi el a gyermek kezét, hiszen az örökbefogadást követően még két évig tart az úgynevezett posztadoptációs időszak, mely alatt negyedévente ellenőrzik a családot.


Noha az örökbefogadási folyamat egyik fél számára sem egyszerű, azon párok, akik egy örökbefogadott gyermekkel tennék teljessé a családot, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az előszűrésen megfeleljenek és lehetőséget nyerjenek az adoptációra. A kitartás pedig meghozza eredményét, ugyanis a tavalyi évben 47 gyerek került az állami rendszerből egy szerető otthonba, és szerencsére a 17, már korábban örökbefogadói tanúsítványt szerző személy/család mellé 2021-ben 36 új potenciális szülő/család is csatlakozott.


A tavalyi évben 155 gyermeket minősítettek adoptálhatónak, 161 gyerek esetében pedig már aktívan keresik a lehetséges szülőket – úgy belföldön, mint az ország határain kívül. Utóbbit azért érdemes kiemelni, mert az állami gondozásban élő gyerekeket nem csak romániai személyek fogadhatják örökbe, s a tavalyi évben is volt erre példa: két gyerek külföldön lelt új otthonra, egy harmadik esetében pedig már elindították a nemzetközi örökbefogadási folyamatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: